כל מה שרציתם לדעת על מחלת האלצהיימר ולא ידעתם את מי לשאול

מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת הפוגעת במערכת העצבים והמוח. המחלה מובילה לחוסר תפקוד קוגניטיבי, ובהמשך גם לפגיעה פיזית. מחלה זו מאופיינת בניוון איטי ומתמשך של תאי העצבים במוח, ובהתאם לכך גם פוגעת באופן  ממשי בזיכרון ובתהליכים קוגניטיביים נוספים. באופן קלאסי, המחלה מתחילה עם הפרעות שפה או זיכרון, וככל שהמחלה מתקדמת היכולות הללו נפגעות יותר ומגיעות לידי ביטוי ביכולת של האדם לתפקד באופן עצמאי בחיי היום יום. מה חשוב לדעת אודות המחלה? להלן כל מה שרציתם לדעת, ולא ידעתם את מי לשאול.

מהי מחלת האלצהיימר?

מחלת אלצמהיימר היא מחלה שגורמת לניוון של המוח עד לכדי פגיעה דרמטית בתפקודי המוח הגבוהים – הבנה, התמצאות וזיכרון. בעולם, מדברים על מעל ל 37 מיליון איש אשר מאובחנים עם אלצהיימר, כאשר בישראל מדובר ב 100,000 איש, רובם בני הגיל השלישי. יחד עם זאת, בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה שבמסגרתה גם צעירים מאובחנים עם המחלה, בעקבות מגוון סיבות. צריך להבין כי מדובר במחלה קשה, כאשר הקהילה הרפואית צופה כי ככל שהעלייה בגיל תעלה, כך גם ההיקפים של החולים יעלו. מאחר ומדובר במחלה שפוגעת באופן דרמטי באיכות החיים, חולי אלצהיימר זכאים לקבלת סיוע. תוכלו לעבור למדריך זכויות חולי אלצהיימר, כל זאת מתוך מטרה להוביל בסופו של דבר ליצירה של תמהיל טיפול אפקטיבי שיוביל לא רק לשיפור המצב אלא גם לניצול של הזכויות במלואן.

 

 

מהם הגורמים להופעה של אלצהיימר?

מעבר למרכיב של הגיל, גורמי הסיכון כוללים מחלות כלי דם כמו כולסטרול וסוכרת שיכול למנוע את התפרצות מחלת האלצהיימר, חוסר בפעילות גופנית, עישון לצד גורמי סיכון כמו ירידה בשמיעה, לצד השכלה ולמידה. למעשה, מאוד מומלץ להישאר פעילים מבחינה מנטלית כמו גם חברתית, וזאת בשל העובדה כי מחקרים רבים מצאו כי מבוגרים ששומרים על שגרת פעילות הכוללת בין היתר פעילות גופנית, השתתפות בסדנאות לצד חיי קהילה עשירים יכולים לעכב את ההתפתחות של המחלה ואף למנוע אותה. גם לאחר האבחון חשוב לשמור על שגרת חיים פעילה, כל זאת מתוך מטרה להוביל ליצירה של תמהיל התמודדות הכולל שמירה על אקטיביות לצד קבלת תרופות סימפטומטיות המחזקות את התפקוד של תאי העצב. ככל שתאי העצב נפגעים מהתקדמות ממחלה, התרופות הללו פחות יעיליות ולכן אם יש שינוי ביכולת הזיכרון, דיבור או חשיבה בכלל, נדרש להגיע לבדיקה אצל הנוירולוג ולבחון את האפשרות ללקיחה של תרופות ניסיונות או תרופות שיכולות לסייע לטובת התמודדות עם המחלה הקשה הזו.

מה ההבדל בין אלצהיימר לבין דמנציה?

לא מעט אנשים מבלבלים בין דמנציה לבין אלצמהייר, ולכן צריך להבין כי דמנציה (או בעגה המקצועית שיטון) היא מצב שבו ישנה פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי, כאשר ב 60% מהמקרים מדובר במחלת האלציימר, אולם לעיתים הדמנציה נגרמת בעקבות אירוע מוחי או אירוע טראומתי היוצר פגיעה מוחית בדמות דמנציה. לעומת זאת, מחלת אלצהיימר נגרמת בעקבות שקיעה של חומר בשם מילואיוד הנוצר בעקבות חוסר באנזימים האחראיים בין היתר על פירוק החלבון, ועל כן החלבון שנשאר במוח הוא כבד מדי ויוצר הלכה למעשה את המחלה. מצב נוסף שעלול להוביל להתקדמות המחלה נוצר בעקבות מצב של יכולת מועטה של המוח להוציא את החלבונים, ועל כן הוא שוקע בתאים. מחקרים מצאו כי נשים נמצאות בסיכון מגובר לחלות במחלה ביחס לגברים, כאשר תהליך ההזדקנות הוא גורם נוסף שיכול להוביל להתפרצות של אלצהיימר. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר במחלה ניוונית שמתקדמת באיטיות ועל כן אם מתחילים סימנים של בלבול, חוסר אוריינות וכן בעיה בזיכרון, נדרש לפנות בהקדם לנוירולוג לטובת אבחון ובנייה של תוכנית טיפול פרטנית המותאמת להתקדמות המחלה.

לסיכום

מחלת האלצהיימר היא מחלה קשה ובעלת השלכות דרמטיות על איכות החיים של גברים ונשים שאובחנו עם המחלה וכעת נאלצים להתמודד עם קשת רחבה של מצבים פיזיים אך גם קוגניטיביים. יחד עם זאת, המחקר כמו גם תרופות פורצות דרך מאפשרות למאובחנים להמשיך את שגרת החיים, ואף ליצור איכות חיים משופרת, וזאת למרות שמדובר במחלה חשוכת מרפא.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות