פחד בלתי נשלט: איך נוצרת חרדה?

חרדה היא תופעה נפוצה שמתרחשת הן אצל מבוגרים אבל גם אצל ילדים. למעשה, חרדה נגרמת בעקבות תחושה סובייקטיבית של פחד לצד מחשבות טורדניות שאינן מרפות, ולכן גורמות לילדים לקשת רחבה של התנהגויות שנועדו לצמצם עד למינימום האפשרי את המגע עם הגורם אשר מעורר את הפחד. מאחר וילדים לרוב אינם יודעים להסביר לעומק מה גורם לכם לפחד בלתי נשלט, חשוב מאוד שאתם כהורים תדעו לזהות את הסימנים  ואף לסייע להם במסגרת טיפולית, מתוך מטרה להימנע ממצב שבו הפחד הופך לחרדה ממשית שמשפיעה על רבדים שונים בחיים – גם בגילאים בוגרים.

חרדה בקרב ילדים – כל מה שצריך לדעת

פחד הוא תגובה ביולוגית שיוצרת חרדה המורכבת מארבעה מרכיבים – מרכיב רגשי, מרכיב מחשבתי וכן מרכיב התנהגותי. אצל ילדים פחד בלתי נשלט בגיל הילדות הוא קצר וארעי למדי, אולם בגילאים שונים הפחד הזה עשוי להתפתח לכדי חרדה מפני אנשים זרים, חושך, תופעות על טבעיות ועוד. באתר איך גדלת תוכלו לקרוא בהרחבה על חרדה אצל ילדים, וזאת מתוך מטרה להעמיק את הידע שלכם בתחום, בייחוד אם הילד שלכם מגלה תסמינים של חרדה.

החרדות הנפוצות ביותר בקרב ילדים הן חרדת נטישה, חרדה חברתית וחרדה כללית, אולם צריך להבין כי כל ילד וילדה המאפיינים של החרדה מגיעים לידי ביטוי בצורות שונות ומגוונות. ככל שהפחד הופך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים, היכולת של הילד להתמודד עם אתגרים שונים כמו למשל כניסה למערכת החינוך הופך למאתגר במיוחד, ועל כן נדרש לזהות את התסמינים ובעת הצורך גם לפנות לקבלת טיפול, מתוך מטרה להפחית את החשש ובהתאם לכך גם להוביל ליצירה של שליטה על הרגשות והמחשבות.

 

 

כיצד פחד בלתי נשלט וחרדה משפיעים על ילדים?

כפי שציינו, פחד בלתי נשלט עשוי להפוך לאתגר ממשי הן בעבור הילד והן בעבור המשפחה. ילדים שסובלים למשל מחרדה חברתית עשויים להימנע לחלוטין ממפגשים חברתיים כמו גם לחוות התקפי זעם במסגרת של יום כיף עם בני המשפחה, בעקבות פחד מאירוע שעשוי להתרחש. למעשה, היכולת שלכם כהורים  לסייע לילד כאשר הוא סובל מחרדה היא מוגבלת למדי מאחר ולא פעם החרדה משתלטת על המחשבות וגורמת להתנהגויות שאינן רצויות. מאחר וילדים קטנים בניגוד למבוגרים אינם יודעים לצקת תוכן אל תוך התחושות והרגשות, פנייה לטיפול היא בעלת השפעה חיובית מאוד הן על היכולת לדברר את החששות והן לטובת יצריה של תחושת שליטה מחודשת, בהתאם לבנייה של תוכנית טיפול פרטנית.

טיפול בילדים עם הפרעות חרדה

טיפול בילדים המאובחנים עם הפרעת חרדה מכל סוג התקדם באופן משמעותי בעשור החולף, לא מעט בזכות טכניקות טיפול מתקדמות. טיפול CBT למשל נמצא כבעל אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, וזאת בשל היותו טיפול ממוקד המאפשר לילד להיחשף בצורה מבוקרת למקור הפחד, ובהתאם לכך לשנות את המחשבות הלא מקדמות למחשבות חיוביות וטובות יותר. בנוסף, תרגול מדיטציה עוד בגילאים צעירים יכול גם הוא לסייע להתמודדות עם חרדה, בשל היכולת להגיע לשקט ורווחה נפשית, באמצעות רבע שעה של תרגול בכל יום. התייעצות עם אנשי מקצוע המתמחים בתחום של טיפול בחרדה בקרב ילדים היא חיונית, כל זאת מתוך מטרה לאפשר ליצור נתיב אפקטיבי ובעל השפעה לטווח הרחוק.

לסיכום

חרדה אצל ילדים נגרמת בעקבות פחד בלתי נשלט, כאשר מדובר בתופעה שכיחה שמשפיעה על אחוזים גבוהים מקרב הילדים. החדשות הטובות הן שאין מדובר בגזרת גורל, אלא ניתן בהחלט לסייע לילד באמצעות כלים טיפוליים – החל מטיפול רגשי ועד תרגול מדיטציה המתבצע באופן קבוע. ככל שמטפלים בחרדה בזמן, כך ניתן לסייע לילד לרכוש את הכלים והידע לטובת התמודדות ובהתאם לכך גם יצירה של איכות חיים משופרת, הן בגילאים צעירים והן בגילאים בוגרים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות